Power Songs

VRT: Ook getest op mensen - lopen met muziek

Het blijft een discussie, zelfs op hoog sportief niveau: verbetert je sportprestatie als je jogt met muziek of is dat wetenschappelijk nergens op gebaseerd?

10 sportievelingen, 10 paar oortjes, 10 hartslagmeters, 1 indoor looppiste en 1 sportprof. Professor Peter Hespel (KULeuven) legt in deze reportage het verschil uit tussen joggen mét en joggen zonder muziek.

Heeft het een objectieve invloed op je loopprestatie en zo ja, positief of negatief? En hoe voelen onze lopers zich hier zelf bij? Zij staan klaar in de startblokken. 3, 2, 1 go!

Bekijk hier de volledige reportage.

Techno & popmuziek doen ons sneller lopen

Techno en pop doen ons tot 10 procent actiever bewegen, terwijl reggae en jazz net een vertragend effect hebben. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent.

Het onderzoek bevestigt dat de juiste muziek opzwepend werkt bij het sporten. En dan niet alleen omdat een nummer ons vrolijk of net triest maakt of omdat het een sneller ritme heeft, zo ondervonden professor musicologie Marc Leman (UGent) en zijn team.

Achttien proefpersonen, van 22 tot 51 jaar, liepen een cirkelvormig traject met een iPod op de oren. Daarop was een selectie van 52 nummers uit verschillende genres maar allemaal met hetzelfde tempo (130 beats per minuut) te horen. Iedereen liep ook in hetzelfde tempo als de muziek, namelijk 130 stappen per minuut.

Wat opviel, was dat de proefkonijnen afhankelijk van het deuntje grotere stappen namen, net minder strak vooruit liepen of zelfs een veeleer slenterende, horizontale beweging maakten. Daardoor gingen sommigen van hen ondanks het gelijke tempo tot 10 procent sneller of net trager vooruit.

Muziek die de proefpersonen classificeerden onder de noemers luid, repetitief en agressief (zoals techno en elektronische pop) zorgde voor een versnelling. Makkelijke en zachte muziek (jazz, folk en reggae) had een omgekeerd effect, Zelfs met hetzelfde tempo.

'MUZIEK IS MOTIVERENDE KRACHT'

"We hebben aangetoond dat de proefpersonen een stukje van hun identiteit verliezen in de muziek", zegt Marc Leman in Het Nieuwsblad. "Ze gaan er volledig in op en laten hun bewegingen er onbewust mee door bepalen."

"Tijdens het joggen zou muziek een motiverende kracht kunnen hebben. Ze sleept je letterlijk mee. Omgekeerd kun je bepaalde muziek uitkiezen om wat relaxter te wandelen en te ontspannen."

Bron: running.be

Top 10 running-songs

Deze top 10 ter inspiratie voor op je mp3-speler:

1. I Gotta Feeling - The Black Eyed Peas
2. Sex on Fire - Kings of Leon
3. Don't Stop Me Now - Queen
4. Traffic - DJ Tiësto
5. Titanium - Davind Guetta
6. Born to Run - Bruce Springsteen
7. Galvanize - The Chemical Brothers
8. Clocks - Coldplay
9. Ai Se Eu Te Pego - Michel Telo
10. Heavy Cross - Gossip

 Bron: runnersworld.be

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.be
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

02.03 | 10:59
Power Food heeft ontvangen 8
30.08 | 01:02
Foto's & Uitslagen heeft ontvangen 2
03.01 | 13:28
Loopwedstrijden heeft ontvangen 1
15.08 | 15:09
Nieuws heeft ontvangen 3
Je vindt deze pagina leuk